Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Case Aki Ruotsala

Olen seurannut hämmentynein mielin Pori Jazzin ja erityisesti hetken aikaa tapahtuman toimitusjohtajana toimineen Aki Ruotsalan ympärillä pyörinyttä mediakohua. Kohu sai alkunsa kun Aki Ruotsala kertoi näkemyksiään homoseksuaaleista ja heidän mahdollisuudestaan “eheytyä” siitä. Tästä somekansa pillastui ja vaati Ruotsalan erottamista. Ja näin valitettavasti tapahtui.

 

Olen Akin kanssa eri mieltä siitä, että homoudesta voisi eheytyä. Miksi siitä edes tarvitsisi, sillä eipä liene kenenkään asia se, mitä kaksi aikuista ihmistä makuuhuoneessaan tekevät. Lisäksi homous ei ole sairaus vaan sitä ilmenee luomakunnassa myös muissa lajeissa kuin meissä ihmisissä. Silti puolustan Akin oikeutta ilmaista mielipiteensä vaikka olisin siitä eri mieltä. Länsimaalaiseen sivistysyhteiskuntaan kuuluu mielipiteen- ja sananvapaus. Myös Akille.

 

Toki yhdistyksillä ja yrityksillä on oikeus päättää omista työntekijöistään lakien puitteissa. Toimitusjohtajia ei koske samat irtisanomisperusteet kuin tavallisia työntekijöitä. Usein sopimuksissa työsuhde voidaan purkaa hallituksen päätöksellä, eli toimitusjohtajan tulee nauttia hallituksen luottamusta. Nyt luottamus oli mennyt.

 

Eri asia on se, millä perustein luottamus oli mennyt. Aki toi itse hyvin selvästi esille sen, ettei hän syrji ketään. Somekohujen varjopuoli on se, että ne näyttävät huomattavasti isommilta kuin mitä todellisuudessa ovat. Valtaosaa suomalaisista asia ei kiinnosta ja niitä keitä Pori Jazzit kiinnostavat, käyvät siellä artistien vuoksi. Luulen, että Akin työsuhteella ei siihen juuri merkitystä ole.

 

Muutama artisti toki ilmoitti boikotoivansa tapahtumaa Akin mielipiteiden vuoksi. Tämä on surullista, sillä Akin esittämät argumentit olisi voinut helposti kumota ihan maalaisjärjellä ilman mitään uhkauksia. Nyt Akista tehtiin mielipiteensä vuoksi marttyyri (joka on ihan oikein) ja kaikki tulevat muistamaan Pori Jazzit siitä, ettei se hyväksynyt mielipiteenvapautta.

 

Suomi on muuttumassa kovaa vauhtia maaksi, jossa erilaisia mielipiteitä ei suvaita ja somelynkkauksilla tehdään niitä esittävien ihmisten elämästä helvettiä. Ensiksi sorsitaan ja annetaan potkuja. Seuraavaksi varmaan “vihapuheen” varjolla aletaan vainoamaan ihmisiä. Ai niin, niinhän Suomen poliisi jo tekee. Sivistyneen yhteiskunnan mittari on se, miten se puolustaa ihmisten mielipiteen- ja sananvapautta. Valitettavasti tällä hetkellä Suomi on taantumassa lähinnä kehitysmaaksi asian suhteen.

 

ps: Aki. Tunnen sinut vuosilta kun toimit KD-Nuorten puheenjohtajana. Olet hyväsydäminen ihminen ja tiedän, ettet halua kenellekään pahaa. Voimia ja jaksamista kaiken tämän kohun keskellä. Muistan sinua rukouksissani ja moikataan kun tavataan!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Naulan kantaan sanottu ja tehty! Surukseni täytyy todeta, että näin on Suomi taantunut Neukkulan aikaan! Ilman ulkopuolista painostusta. Omasta tahdostaan! Neukkulan, jonka hirmuvallasta teillä nuorilla ei ole edes aavistusta! Mutta, se on jo täällä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos kirkko palkkaisi ihmisen, joka alkaisi julkisesti puhumaan homojen oikeuksein puolesta ja kannustaisi kristittyjä eheytymään ja kertoisi ihmisille, että homous on iloinen asia ja kaikkien pitäisi olla iloisi homoista.

Kuitenkaan ei syrjisi ketään, mutta olisi kristitty julkihomo, joka haastatteluissa antaisi kuvan, että kirkko hyväksyy homouden ja on homojen puolella.

Millä lailla toisen posken kääntävä kristitty suhtautuisi tähän, ja mitenköhän kävisi työsuhteen?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Marja-Sisko joutui eroamaan julkisen painostuksen kohteeksi jouduttuaan Imatran kirkkoherran virasta. Eroamisen jälkeen hän onnistui saamaan työpaikan Kuopion tuomiokapitulista.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Valtaosaa suomalaisista asia ei kiinnosta ja niitä keitä Pori Jazzit kiinnostavat, käyvät siellä artistien vuoksi. Luulen, että Akin työsuhteella ei siihen juuri merkitystä ole."

Entä jos eturivin artistit alkavat toteamaan, että he eivät tuon johtajan festareille tule?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Roope Salminen mm. ilmoitti heti, ettei tule bändeineen eikä näyttelijäryhmineen osallistumaan Poriin, ellei toimari vaihdu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Usein sopimuksissa työsuhde voidaan purkaa hallituksen päätöksellä, eli toimitusjohtajan tulee nauttia hallituksen luottamusta."

Suomessa on edelleen sekä uskonnon- että sananvapaus. Suomessa on myös osakeyhtiölaki. Yhtiön hallitus nimittää toimitusjohtajan, jonka toiminnan tulee olla yhtiön edun mukaista. Jos toimitusjohtaja esittää mielipiteitä, joiden hallitus katsoo haittaavan yhtiön etua, se voi aivan vapaasti purkaa toimitusjohtajasopimuksen. Yhtiön etu siis rajaa toisaalta hyvin paljon toimitusjohtajan oikeutta lausua mielipiteitään, jos tämä ei halua niitä selitellä hallitukselle.

Tämänkään puheenvuoron kirjoittaja ei tunne osakeyhtiölakia eikä yhtiön toimintaa. Työlainsäädäntö ei suojaa toimitusjohtajaa, koska tämä ei ole työntekijä.

Hallituksen päätös oli Pori Jazz -yhtiön edun mukainen.

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila

Itse kahdessa yhtiössä osakkaana (toisessa pääosakas) niin kyllä tiedän varsin hyvin miten osakeyhtiölaki toimii. Kuten tekstissä totesin, niin toimitusjohtajalle ei ole samanlaista irtisanomissuojaa kuin tavallisella työntekijällä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Miten toimit, jos yhtiöissäsi toimitusjohtaja alkaa toimimaan vastoin yhtiösi etuja?

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila Vastaus kommenttiin #8

Katsoisin luonnollisesti asiaa siten, mikä on yhtiön etu. Tämän tekstin tarkoituksena on nostaa esille vaan se epäkohta, että kuinka helposti ihmiset lynkataan nykyään somessa. Tuo Akin lausunto on vuodelta 2011 eikä liity mitenkään hänen toimiinsa Pori Jazzin toimitusjohtajana.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Älä sitten käytä ilmaisua "usein sopimuksissa TYÖSUHDE voidaan purkaa". Toimitusjohtaja ei ole työsuhteessa yhtiöön.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #9

Joo sen kun saivarrellaan lisää. Kun ilmeisesti oli olemassa vain hallituksen päätös tj:n nimittämisestä niin oliko MITÄÄN suhdetta Ruotsalan ja Pori Jazzin välillä? Tällainen on todella hedelmällistä ja auttaa kaikkia ymmärtämään mitä on tapahtunut...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Saivarrellaan sitten: oliko kyseessä Oy:n vai ry.:n hallitus? Yhdistyksellä ei voi olla "toimitusjohtajaa" samassa mielessä kuin Oy:ssä.

"Organisaatio

Pori Jazz 66 ry:n ympärille 1990-luvun alussa muodostettu kolmijakoinen kokonaisuus (yhdistys, yritys, säätiö) esiintyy yleensä yhteisen Pori Jazz -termin alla.

Pori Jazz 66 ry vastaa festivaalin tuottamisesta oheistoimintoineen. Festivaalin lisäksi yhdistys järjestää jazzkonsertteja ja muita jazzaiheisia tilaisuuksia, koulutuksia ja luentoja. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki, jotka ovat halukkaita tukemaan yhdistyksen päämääriä. Jäseneksi hyväksymisestä päättää hallitus.

Pori Jazz Oy:n päätoimiala on vuosittaisen festivaalin tukeminen ja oheistuotekauppa.
Jazzin tukisäätiö Porista r.s.:n tarkoituksena on tukea pyrkimyksiä jazzmusiikin harrastuksen edistämiseksi ja levittämiseksi Suomessa ja erityisesti Pori Jazz Festivaalin tukeminen ja kehittäminen."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #15

No joo, Ruotsala kyllä ilmoittaa, että hänen "toimitusjohtajasopimuksensa" on purettu yksipuolisesti...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vielä hölmönpää käyttää tendenssinomaisia ja vääristeleviä ilmaisuja kun se ei edes tapahdu vasten parempaa tietämystä, Voutila.
Miksi äärioikeisto keimailee huolimattomuudella ja tekeytyy tietämättömäksi. Epäisänmaallista huhtasaareilua.

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila Vastaus kommenttiin #11

En tiedä. Sitä varmaan kannattaa kysyä äärioikeistolta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Haluaisitko kuitenkin kertoa, miksi et korjaa virheellisesti käyttämiäsi termejä työntekijä ja työsuhde, vaikka sekä Jussila että Lappalainen ovat tuoneet asian tietoosi?

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Aki Ruotsalalla on se ongelma, ettei hän tunnista ongelmaansa. Hän oli aivan, että "mitä nyt?". Hän sanoo hyväksyvänsä kaikki, eikä syrji ketään. Mutta ei näe sitä, että hän todetessaan "ei ole olemassa homoja, vaan homostelua" hän nimenomaan syrjii homoseksuaaleja. Vastustaessaan sukupuolineutraalia avioliittoa hän nimenomaan syrjii homoseksuaaleja.

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

"Nyt Akista tehtiin mielipiteensä vuoksi marttyyri (joka on ihan oikein) ja kaikki tulevat muistamaan Pori Jazzit siitä, ettei se hyväksynyt mielipiteenvapautta."

Ei, vaan nyt kaikki tulevat muistamaan Porin Jazzit siitä, ettei se katsonut homofoobisen pseudotieteen sopivan julkiseen kuvaansa. Markkinatalouden logiikan mukaan yksityinen toimija päätti tehdä sen, mikä on vähiten haitallista sen tuottavuudelle. Jos ja kun Ruotsalan puheet Porin Jazzin toimitusjohtajana olisivat johtaneet pienentyneisiin lipputuloihin, kannatti Porin Jazzin irtisanoa TJ:nsa.

Ruotsalan sanan- ja mielipidevapaus toteutui kaikessa täysimääräisyydessään. Samoin toteutui Porin Jazzin sanan- ja mielipidevapaus, kun heitä ei pakotettu pitämään toimitusjohtajaa pestissä vastoin tahtoaan. Sananvapaus ei tarkoita, että yksityisten tahojen on pakko tarjota sinulle työ, alusta ja megafoni puheillesi. Jos yksityisen mielestä tämän edustajan puhe ei edusta tämän arvoja tai etuja, voi hän käyttää omaa mielipidevapauttaan ja osoittaa ex-edustajalle ovea.

Tämä meni juuri niinkuin pitikin, kaikkien hyvien sananvapauskäytäntöjen mukaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Väität ettei Pori Jazz hyväksynyt mielipiteenvapautta. Minä en hyväksy sinun vääristelyäsi mutta se ei tarkoita että voisin estää vääristelynvapautesi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mielipiteenvapaus toimii ja väärän mielipiteen omaavat voidaan lynkata julkisesti.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Juurikin näin kuin Jarmo Makkonen kirjoittaa. Mielipiteenvapaus ja varsinkin sananvapus toimii kun mielipiteesi on "oikea" etkä sano silviamodigien ja muiden hänen kaltaisten ja perässäjuoksijoiden mielestä vääriä asioita. Uskomattoman vahvaksi se on jatkuvalla ruokkimisella kasvanut tämä Arvo Pohja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kasvanut. Homovainojen, tyyppiä 1900-luvun alkupuolisko ja esim Usa, tuomitseminen pitkään ollut juuri se arvopohja jonka kaikki tunnistaa. Sitten erilaiset äärilahkot ala Mika Niikko alkoi levittää uudelleenlämmitettyä homofobiaa. Tuon nimen esiin, koska olen omin silmin ja korvin todistanut niikkolaisten agitaatiota Timo Soinin vaalitilaisuudessa Vantaan Koivukylässä.
Ja mitä Ruotsila päästi suustaan oli homovihaa valta-asemasta käsin. On vihan ilmaus sanoa ihmisille ja ihmisistä että heitä ei ole olemassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19

"Ja mitä Ruotsila päästi suustaan oli homovihaa valta-asemasta käsin."

No ei välttämättä. Kysymyksessä voi olla myös täysi typeryys. Siihen luultavimmin suurimpana vaikutuksena on ollut hänen tulkintansa kristinuskosta liittyen homoseksuaalisuuteen (se tulkinta on maailmalla vielä aika hyvissä kannatuksissa valitettavasti enkä siis ihmettele että sille on kannatusta Suomessakin). Eli ajattelutapa monien kristittyjen kohdalla siitä että homoseksuaalisuus on syntiä ja siitä voi eheytyä. Tietenkään itse eikä suurin osa vaikkapa suomalaisista usko sellaiseen, mutta monet uskovat.

En siis välttämättä usko että kyse olisi vihasta (voihan se sitäkin olla - miestähän en itse tunne). En usko tilanteen paranevan mikäli lailla kiellettäisiin ihmisiä sanomasta tuollaisia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Mutta hänhän muotoili asian dogmina ei minään yksinkertaisen ja yleiseen tietämättömyysmoukkamaisuuteen liittyvänä ennakkoluuloja. Hänhän on ollut mukana " eheytymis"-kampanjassa ja saanut jo silloin palautetta.
Tässä on ihan turha vedota yleisiin näkemyksiin. Ruotsila on ekstremisti.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #39

Tietenkin hän on ollut mukana eheytymis-kampanjassa ja ties missä eli uskovaisuus on vahvana hänessä (IMHO väärillä tavoilla). En nyt ihan ymmärrä pointtiasi, mutta kaikkea ei voi ymmärtää. Siis hänen tavallaan ajattelevia on planeetta täynnä, mutta käsittääkseni suuri osa kuvittelee tekevänsä/ajattelevansa oikein. Ei suurin osa heistä piruuttaan/pahuuttaan ole omaksunut tuollaisia mielipiteitä. Tuomitsenko näkemykset perustellusti (ja perusteluja on paljon)... no totta kai. Pidänkö erilaisia näkemyksiä esittäviä lähtökohtaisesti pahoina... no en tietenkään.

En jaksaisi kaikkia eri uskontojen hämäämiä ihmisiä luokitella pahoiksi tai vastaaviksi. Ihmisistä suurin osa kuuluu ja tulee luultavasti pitkän aikaa kuulumaan uskovaisiin. Samalla tavalla tai pahemmin ajattelee esim. suurin osa muslimeista enkä heitäkään kutsuisi pahoiksi ihmisiksi vain koska heidän uskontonsa edustajat ovat istuttanut tuollaisia käsityksiä heille.

****************************

"Tässä on ihan turha vedota yleisiin näkemyksiin. Ruotsila on ekstremisti."

No vähintään sadat miljoonat ja luultavasti päälle miljardi ihmistä minimissään hänen lisäkseen taitavat ajatella noin tai pahemmin. Pelkästään kristityistä ja muslimeista jos kerää lukemia, niin ne lukemat ovat suuria. Itse en pidä tuollaisesta ajattelutavasta, mutta ilmiötä kannattaa ymmärtää mikäli haluaa että tuollaiset mielipiteet vähenisivät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Pointti on että ,sinun termein, hän ei ole uskonnonnon hämäämä vaan uskonnolla hämääjä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #44

Täytyy myöntää että menin vähän hämmennyksiin.

Kun kerrot että "sinun termein" ... voisit määritellä ne termit mihin viittaat. Auttaisi kamalasti ymmärtää mitä ajat takaa.

---------------------------------

"hän ei ole uskonnonnon hämäämä vaan uskonnolla hämääjä"

Ei, ei ei... en kai ole tuollaista kertonut, koska se ei ole tarkoitukseni. Uskon että on hyvin suuri mahdollisuus että hän uskoo mihin sanoo, ja se hänelle on opetettu muiden taholta (jotka myös on todennäköisesti opetettu muiden taholta uskonnon tiettyjen tulkintojen mukaan). Se ei tee ihmisestä pahaa että sanoo oman kantansa, vaikka se olisikin väärä kaikella todennäköisyydellä. Ja tietenkin uskonto on ollut siellä taustalla - muutoinhan hän ei olisi tuollaisiin kantoihin luultavasti päätynytkään. Vai onko hänellä ollut tieteelliset todisteet kannoilleen vai mitä ihmettä... en oikein usko (pseudotieteelliset ehkä, mutta aivan hyvin hän voi niihinkin vilpittömästi uskoa).

Ja voiko hän olla sittenkin kiero narsistinen liero haluten hämätä ihmisiä, niin why not. En tietenkään ala ottamaan vaihtoehtoja pois pelistä, mutta mieluusti uskon todennäköisempiin vaihtoehtoihin ja todistettavasti useimmat tällä planeetalla uskovat eri uskontojen uskomuksiin ja näkevät ne moraalisiksi (aika hupsua agnostikon näkemänä, mutta silti myös uskonnon x edustaja näkee uskonnon z uskomukset järjettömiksi/moraalittomiksi ja päinvastoin). Ei sellaisten näkemyksien kanssa tarvitse todellakaan olla samaa mieltä, mutta turha niitä on demonisoidakaan. Esittää vain että on eri mieltä ja antaa perusteensa. Useimmat erittäin uskovaiset ihmiset tietenkin uskovat olevansa oikeassa ja moraalisia eivätkä niinkään hämäämässä ihmisiä, vaan kertomassa totuuden (ok, ovat luultavasti harhaisia/väärässä, mutta sellaista sattuu).

Epäilen että toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäistä, ja on varsin mahdollista että itse en käsittänyt vain mitä ajoit takaa (vieläkään..). Saattanee olla että käsittäisin mikäli jaksaisin tuhlata tähän vielä enemmän aikaa, mutta sitä ei nyt ole. Eli luultavasti omalta osaltani tämä aihe taitaa olla tässä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #45

Ei siinä kieroutta tarvita vaan pelkkä se että että ei pohdi rooliaan sukupuolelta toiselle siirtyvässä ketjussa.
Lisäksi johtavaan asemaan pyrkiminen jo sinänsä osoittaa tiettyä aktiivisen pelurin roolin hakemista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #46

No provosoit vastaamaan vielä. Tai kai aidosti ajattelet noin.

------------------
"Ei siinä kieroutta tarvita vaan pelkkä se että että ei pohdi rooliaan sukupuolelta toiselle siirtyvässä ketjussa."

No useimmat eniten aidosti uskovaiset omaksuvat tietyt moraalinäkemyksensä ja ovat niiden vankeja. Uskonnosta vähän riippuen jotkit pohtivat esim. sitä, että mikäli ei opeta uskontonsa opettamaa oppia, niin nuoret jäävät vaikkapa hirveän synnin vangiksi (joutuvat vaikka helvettiin) ja eihän uskovainen sellaista halua, vaan hyvää hyvyyttään haluaa auttaa nuoria. Eli he itse asiassa hyvinkin pohtivat rooliaan sukupuolelta toiselle siirtyvässä ketjussa toimien oman moraalinsa mukaisesti. Ei minun tarvitse pitää heidän ajattelustaan tai sen logiikasta (lähinnä logiikan puute on ikävää), mutta voin ymmärtää sen.

Tiedän jonkin verran erilaisista uskovaisista. Heidän pohdintansa voi mennä täysin eri ratoja kuin miten itse pohtisit tuollaisia asioita. Heidän maailmankuvansa kun voi olla varsin erilainen kuin mitä ateistilla, agnostikolla tai sanotaan nyt vaikka "maltillisella uskovaisella" (riippuu ihan uskonnostakin).

------------------------------------------------------------

"Lisäksi johtavaan asemaan pyrkiminen jo sinänsä osoittaa tiettyä aktiivisen pelurin roolin hakemista."

No en lähtisi demonisoimaan niitäkään, jotka pyrkivät johtavaan asemaan. Pitäisi demonisoida aikamoinen kasa ihmisiä. Haluavatko he vaikuttaa jollain tavalla minkä näkevät tärkeäksi tai vain ansaita enemmän rahaa tai jotain muuta tai monen tekijän yhdistelmä... no riippunee ihmisestä ja hänen motiiveistaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #45

Hmm.. pitäisi aina lukea oma tekstinsä 20 kertaa ennen sen laittamista, ja nyt lukaisin tarkistaakseni ja löysin sieltä ainakin yhden virheen ja voipi olla muitakin.

------------------------------------------

"Ei sellaisten näkemyksien kanssa tarvitse todellakaan olla samaa mieltä, mutta turha niitä on demonisoidakaan"

Tarkoitin että ihmisiä ei kannata turhaan demonisoida.
Uskontojen tulkintoja ja näkemyksiä voi syystä kritisoida, mutta useimpia ihmisiä jotka niihin uskovat on turha liikaa demonisoida (syy on uskonnossa ja sen opettajissa mikäli aivan järjettömiä opetetaan... pahimmillaan jonkin uskonnon liki täysin aivopestyjä ihmisiä lähinnä käy sääliksi, koska he usein aidosti ja vilpittömästi uskovat ja seuraukset voivat olla huonoja).

Vielä lopuksi:
En erityisesti usko että tämän tapauksen suomalaismies on lähellekään pahimmasta päästä esimerkkinä uskontojen ikävistäkin vaikutuksista.. kaikella todennäköisyydellä lievimmästä päästä tällä pallolla. Hänellä on sananvapaus monien mielestä tyhmältäkin tuntuviin mielipiteisiin ja käytti sananvapauttaan. Seuraukset olivat mitä olivat ja menivät Suomen lakien mukaisesti. Se siitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Niin kai. Kysymys oli kuitenkin lojaliteetista uutta vastuualuetta kohtaan joka petti. Sananvapaushan on tässä ihan toisarvoinen juttu.

Harri Mulari

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen masinoi Hesburgerissa työskenneelle potkut, koska manasi Trumpin vaalivoiton jälkeen ilmestynyttä MAGA-lakkeinen asiakasta sosiaalisessa mediassa. Siihen somelynkkaukseen potkujen lisäksi liittyi täysin räävitöntä kiusaamista ja henkilökohtaisten tietojen paljastamista.

Missä oli perusnuorten, Huhtasaarien ja kumppanien sananvapauden puolustuspuheet silloin?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Työntekijät edustavat yritystä muutenkin kuin silloin kun he tekevät työtään. Kummassakin tapauksessa meneteltiin oikein työnantajan puolelta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse asiassa olisi muikeaa nähdä, miten Ruotsalan "lynkkaajat" sutautuvat vastaavaan tilanteeseen, kun erotettavana on muslimi samansuuntaisista lausunnoistaan. Alustava veikkaus: eivät ala "lynkkaamaan" mielipiteensä vuoksi erotettua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Odotellaan nyt, kunnes joku muslimi nousee samanlaiseen asemaan. Minun kantani ei muutu siitä, mikä henkilön uskonto on. Pöljistä, organisaation edun vastaisista lausunnoista pitää saada kenkää, ja mitä vastuullisempi asema, sitä isompaa kenkää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Odotellaan nyt, kunnes joku muslimi nousee samanlaiseen asemaan."

Ehkä muslimia ei nimitetä Porijazzin toimitusjohtajaksi, mutta heitä on jo luottamustehtävissä eikä varmasti esitetä kiusallisia kysymyksiä homoista tai naisten oikeuksista. Mikäli joku toimittaja erehtyisi kysymään niin ei näitä ainakaan julkaistaisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Osaisitko selventää, miksi kysymykset suhtautumisesta homoseksuaaleihin tai naisten oikeuksiin olisivat kiusallisisa? Sen kun kertoo mitä mieltä on, ei kai siinä voi olla mitään hävettävää. Jos on, lienee syytä päivittää mielipidettään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

"Osaisitko selventää, miksi kysymykset suhtautumisesta homoseksuaaleihin tai naisten oikeuksiin olisivat kiusallisisa?"

Nykyisessä virallisessa totuudessa pääministerin ja muiden lestadiolaisten olisi vaikea esittää totuudenmukaisia näkemyksiään homoseksuaalisuuteen eli joutuisivat valehtelemaan tai todennäköisesti kiertämään kysymyksen. Sama vika ulkoministerilläkin mutta eihän heitä vaadita eroamaan koska ajavat vihervasemmiston kultturimarxilaista ideologiaa rahapalkalla. Media valitsee tarkkaan kenet nostetaan lynkattavaksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Nythän erona on se, että pääministeri ja ulkoministeri ovat paikoillaan poliittisen prosessin perusteella, edustamassa ihmisiä joista osa ajattelee juuri niin kuin nuo herratkin. Ei kenellekään tullut yllätyksenä, että Soini vastustaa aborttia. Homoista en tiedä, siihenhän kirkkonsa käytännössä suhtautuu sallivammin, kuin ehkäisyyn konsanaan. Soinista poiketen Sipilä ymmärtää olla mainostamatta kantaansa, joka varmasti aiheuttaisi pahennusta.

Toimitusjohtaja edustaa yksityistä yhtiötä, eikä hän voi esittää julkisuudessa mielipiteitä jotka ovat ristiriidassa yhtiön arvojen kanssa. Asiassa ei kuitenkaan synny ongelmaa, koska vaikka sananvapaus on perusoikeus, toimitusjohtajuus ei ole sellainen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

Saivartelua tuo poliittinen prosessi ja monet ajattelevat kuten erotettu Ruotsala. Pääministeri edustaa Suomea ja lestadiolaisten mielipiteet homoista tiedetään, siksi päämisterille ei esitetä kiusallisia kysymyksiä eikä media niitä häneltä odota. Lestadiolaisten käsitys homoista on pienen vähemmistön mielipide. Kyse on piirileikistä jossa media on voima pudottaa kenet haluaa mielipiteiden takia, mutta jos kieltää omat mielipiteensä saa jatkaa työssä ja politiikassa. NatsiSaksassa näin toimittiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

Höpö höpö. Kyseessä oli siis kevyen musiikin tapahtuma. Täydellinen harakiri olisi ollut Pori Jazzilta pitää Ruotsila. Tietysti ikävä hänelle itselleen että hallitus ei heti ymmärtänyt googlata Ruotsilaa. Ehkäpä hän olisi voinut itsekin miettiä oliko reilua hakea siihen pestiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Ei tuo ole mitenkään erikoinen asia, että joutuu joskus pitämään mölyt mahassaan, kun on vastuullisessa asemassa. Ilman tuota vastuullista asemaakin joutuu joskus miettimään miten sanansa asettelee.

Minulla on täysi vapaus olla Makkosesta mitä mieltä tahansa. Jos media saisi päähänsä tiedustella tuota mielipidettä, saattaisi olla syytä pidättäytyä sen kertomisesta. Näin vältyn kunnianloukkaussyytteeltä. Minua ei kuitenkaan mikään estä ajattelemasta niin kuin ajattelen, eikä edes ilmaisemasta sitä. Seuraukset pitää vain siinä tapauksessa kantaa vikisemättä uskonnon- tai sananvapaudesta.

Analogiana tuo ei tietenkään ole suora, mutta selvittänee sen, että sanomisilla voi olla seurauksia. Ajatteleva ihminen osaa kyllä päätellä mistä sanomisista saattaa tulla lunta tupaan. Jos haluaa tehdä lumitöitä sisällä, niin siitä vain laukomaan älyttömyyksiä. Kunhan ei mene minkään jumalolennon selän taakse piiloon. Se on pelkästään noloa.

p.s. Jäi edelleen epäselväksi miksi kysymykset olisivat kiusallisia?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Miksi muslimi olisi immuuni kritiikille?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kas vaan Ruotsila ei siis ole valittuna toimarina julkisuuden henkilö eikä Pori Jazzin edustaja. Hänen mielipiteiteidensä arvostelu näissä ominaisuuksissa on Jääskeläisen mielestä lynkkauska. Kun taas McDonaldsin kassahenkilö kirjoittaa feijariin jotain huomioita Trumplippiskantajista niin on ok että putinmedia levittää kassahenkilön osoitetietoja ja järkkää potkut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... tilanteeseen, kun erotettavana on muslimi..."

- Viittaatko siihen tosiasiaan, että Pori on jazzin Mekka?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tottakai tähänkin keskusteluun pari örveltäjää sai vedettyä muslimit mukaan.

Mä olisin kyllä huolissani jos mulla olisi tollaisia pakkomielteitä.

Sitten joku vielä ihmettelee, miksi kirjoitan persuista, no siksi koska tyhmyys on tunnistettava.

Juha Hämäläinen

Hieno kirjoitus Samuli. Hyvin rehellinen ja tyhjentävä kokonaisuus.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Satakunnan Kansa ja Uusi Suomi kuuluvat Alma Media konserniin molemmat. Joten sylttytehdas on ilmeisesti löytynyt!

Toimituksen poiminnat