Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Hallituksen toimet nuorten työllistämiseen näpertelyä

Hallitus piti kehysriihen taannoin ja teki nipun päätöksiä liittyen työmarkkinoihin. Henkilökohtaisesti pidän hallituksen toimia nuorten työllistämiseksi riittämättöminä. Hallituksen suunnitelmien mukaan työnantaja saisi jatkossa tehdä vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä.

Nuorten asema työmarkkinoilla on jo nyt heikko, eivätkä hallituksen toimet sitä paranna. Näpertelyt määräaikaisten työsopimusten kanssa eivät nuorten työllisyyttä auta, vaan tarvitaan työmarkkinareformi, jossa korporaatioiden ylivalta puretaan ja paikallisesta sopimisesta tehdään totta. Tästä hyötyisivät aidosti myös nuoret, joilla on vaikeuksia löytää itselleen työtä, sillä mitä joustavammat työmarkkinat, sitä enemmän myös tarjontaa löytyy.

Esitänkin hallitukselle, että askeleina korporaatioiden ylivallan purkamiselle jäsenmaksujen verovähennysoikeus puretaan, eikä korporaatioita enää tulkittaisi “yleishyödyllisiksi” järjestöiksi. Tällöin korporaatiot eivät nostaisi verovapaita osinkoja, kuten ne ovat duunareiden selkänahasta saaneet tehdä kymmenien vuosien ajan. Esimerkiksi VVO tilittää ammattiyhdistysliikkeille suuria osinkoja. VVO:n asunnoissa taas asuu paljon duunareita, jotka saavat Kelalta asumistukea. Näin ollen rehellisten veronmaksajien rahat päätyvät Hakaniemen veroparatiisiin.

Tarvitaan toimia. Työehtosopimusten yleissitovuus on poistettava. Nuorten työllistymisen esteenä ovat liian tiukat ja jäykät työmarkkinat. Sitä paitsi paikallinen sopiminen on jo arkipäivää nuorten vetämissä yrityksissä, ja lainsäädäntö sekä korporaatiot ovat ajasta jäljessä. Muutetaan työmarkkinat, ajetaan alas korporaatioiden ylivalta ja vapautetaan nuoret työmarkkinoille. Tämä on nuorten, Suomen ja kaikkien suomalaisten etu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Samuli, kirjoitat todella asiaa, mutta miten luulet, että tämä saataisi äkkirysäyksellä aikaan, kun suurin osa myös hallituspuolueiden jäsenistä kuuluu johonkin liittoon? Kuka hullu nyt omaa oksaansa sahaisi, eihän edes lapsilisiä ole saatu hyväosaisilta poistettua, vaikka se on yksi selkeimmistä ja oikeudenmukaisimmista säästökohteista sosiaalitoimen saralla. Samana tuloihin sitouttamisen voisi ulottaa myös esim. vanhempain vapaaseen ja muutamiin muihinkin kaikkiin perheisiin kohdistuviin etuuksiin. Ne, jos mikä, ovat rahaa, johon yhteiskunnallamme ei enää olisi varaa. On vaan vaikea uskoa, että kukaan lähtisi ajamaan näiden lakien muutosta, sillä useimmille se kilahtaisi omaan nilkaan ja itsekkyys vie voiton ainakin suurimmalla osalla päättäjista.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Syntyvyyden alenemisesta on jo nyt huolestuttu ja miten uskot, että asiaa parantaisi se, jos lasten saamisen rajakustannus keskituloisilla olisi vanhempainetuuksien leikkaamisen seurauksena aivan hirveä, ainakin jos perheessä äiti sattuisi olemaan isää parempituloisempi? Hyvinvointivaltioissa on olennaista se, ettei sosiaaliturva rajoitu köyhäinapuun.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Varmasti siihen löytyisi jokin tuloihin suhteutettu kompromissi, mikä ainakin olisi tasapuolisempi kuin tämä nykyinen "kaikille kaikea -systeemi". Ja, nythän vanhempainvapaat on "tasa-arvoistettu", joten se huonommin hankkiva isähän voisi tasa-arvoisuuden nimessa huolehtia siitä "imettämisestäkin". Imettämisestä siksi, että mielestäni tämä tasa-arvo -höpötys on mennyt jo täysin kohtuuttomuuksiin.

"Hyvinvointivaltioissa on olennaista se, ettei sosiaaliturva rajoitu köyhäinapuun." Sinulla näyttää olevan nyt väärä/outo käsitys hyvinvointivaltiostakin, sillä sen lähtökohtainen merkitys on se, että huolehditaan myös heikommin pärjäävistä, mutta viime vuosisadan puolivälissä, lähinnä Ay-liikkeen toimesta tämä yhteinen hyvä ulotettiin kattamaan myös paremmin pärjäävät. Eli, mihin tästä tulemme(?), ehkä olisi syytä tässä taloudellisessa tilanteessa palata sinne alkulähteille ja lopettaa tämä yhteisen hyvän hyödyntäminen väärin perustein. Kysynpä tässä sinultakin, että asetatko nämä vanhukset, pitkäaikaistyöttömät, sairaat ja vammaiset heikompaan asemaan kuin hyvinvoivan kansanosan ihmiset? Sitäkö sinun mielestäsi on hyvinvontivaltio?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Työehtosopimusten yleissitovuus on poistettava. Nuorten työllistymisen esteenä ovat liian tiukat ja jäykät työmarkkinat" Onpa julmaa tekstiä nuoria työntekijöitä kohtaan. Haluat siis, että suomalaisista nuorista työntekijöistä tulisi "rälssi" jolle ei tarvitse maksaa palkkaa, jolla tulisi jokapaiväisessä elämässä toimeen.

Toimituksen poiminnat