Pakkoruotsi vastatuulessa

Enemmistö Suomen nuorista suhtautuu kriittisesti ruotsin kielen pakolliseen opiskeluun. Tämän kertoo juuri julkaistu vuoden 2017 Nuorisobarometri.

Olen iloinen tuloksesta ja vaadin, että nuorten näkemys asiasta otetaan vakavasti. Pakkoruotsi tulee pysymään pinnalla niin kauan, kunnes epäsuhta korjataan. Siksi haastan pakkoruotsia kiihkomielisimmin puolustavat poliitikot miettimään, onko pakollinen ruotsin opiskelu koko väestön kokonaisedun tai edes ruotsinkielisten edun mukaista. Pakollisuuden vuoksi hankittu, muodollisesti riittävä ruotsin kielen taito ei ole erityisen hyödyllinen, jos kieli jää tarpeettomana käyttämättä vuosikausiksi, eikä virkamiesruotsinkaan vaatimus siten palvele tarkoitustaan.

Nuorisobarometrin mukaan jopa 51 % nuorista haluaisi luopua ruotsin kielen pakollisuudesta peruskoulussa. Huomionarvoista on, että täysin eri mieltä ruotsin kielen pakollisuudesta luopumisesta oli vain 18 % nuorista, kun taas täysin samaa mieltä luopumisen kanssa oli jopa 27 % nuorista. Pitkäaikaiselle tavoitteelle kielivapaudesta on siis selkeä tilaus.

Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa, että pakkoruotsilla ei ole oikeita järkiperusteita, vaan hyödyn näkökulmasta melkein minkä tahansa muun kielen pakollisen opiskelun voisi perustella samanlaisilla argumenteilla. Hyödyllisyydessään moni muu kieli jopa pesisi 100 – 0 maailman mittakaavassa pienen ruotsin kielen, joka on juuri ja juuri sadan puhutuimman kielen joukossa. Vapaa kielivalinta takaisi lisäksi sen, että nuorista heillä, jotka oikeasti haluavat opiskella ruotsia, olisi edelleen mahdollisuus opiskella sitä, mutta aiempaa motivoituneemmassa ryhmässä.

Työ kielivapauden puolesta jatkuu.

 

SamuliVoutila
Perussuomalaiset Helsinki

Kolmikymppinen perheenisä, yrittäjä, Perussuomalaisten vaikuttaja Helsingissä ja aktiivinen reserviläinen sekä erämies. MTS:n tutkimus- ja järjestöjaosto. GSM: +358 50 5502 690

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu