Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Antaa viinan virrata

  • Onnellinen ihminen nauttimassa alkoholia.
    Onnellinen ihminen nauttimassa alkoholia.

Suomessa ei täysi-ikäinen ihminen saa ostaa vapaasti alkoholia. Ei ainakaan netin kautta. Helsingin Sanomat uutisoi tänään (17.10.17), että virkamiesten linjaus alkoholin etäostamisesta ulkomailta on ehkä lain vastainen. Jutussa haastateltiin lakimies Petteri Snelliä, joka tunnetaan myös autoverojuristina.

Virkamiesten linjaukset alkoholipolitiikassa ovat täysin absurdeja. Suomi on osa Euroopan talousaluetta, jossa tavarat liikkuvat vapaasti. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, myös alkoholituotteet ovat vapaan kaupan piirissä siinä missä muutkin tuotteet. Mutta mistäs minä mitään tietäisin, onhan meillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ajamassa asioita puolestamme. Tai ainakin sen pitäisi olla, mutta valitettavasti se lähinnä saa suomalaiset juomaan ketutukseen.

Onneksi ainakin toistaiseksi poliitikot säätävät lait ja virkamiehet sitten niitä toteuttavat (tai näin ainakin voisi olettaa). Alkoholipolitiikka on Suomessa perinteisesti kuuma peruna, mutta uudistusta se tarvitsee ja roimasti. Puretaan ensiksi Alkon monopoli ja vapautetaan alkoholin myynti kokonaan. On aivan absurdia perustella valtion monopoleja vuonna 2017. Tai ylipäätään mitään monopoleja.

Toinen asia mitä meidän tulee tehdä, on laskea verotusta vuoden 2007 tasolle. Viinarallia ulkomailta vastaan ei taistella rajoituksilla, vaan takaamalla suomalaiselle panimoteollisuudelle kilpailykyiset olosuhteet Suomessa. Tämä parantaa oleellisesti työllisyyttä ja jättää verot Suomeen Baltian sijaan.

Lisäksi myyntiajat tulee avata täysin ja turhista prosenttirajoista myynnissä luopua. Antaa asiakkaiden päättää, mitä ja millaista alkoholia he ostavat. Se ei kuulu viranomaisille tai edes meille päättäjille.

Eduskunta käsittelee kuluvan syksyn aikana alkoholilain uudistusta. Toivon että kansanedustajiltamme löytyy rohkeutta tuoda lainsäädäntö edes tälle vuosituhannelle. Antaa viinan virrata.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Paljon ulkomailla asuneen usko Suomeen sivistyskansana horjuu pahasti kun Eduskunnassa kiistellään ihan vakavissaan muutamasta alkoholiprosentista, kun yhdeksän jälkeen kesäiltana saunaolutta hakiessa tuijottaa munalukkoa olutkaapin ovessa ja kun, kuten viime vappuna, neljään päivään ei voinut ostaa viinipulloa mistään laillisesti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

" Suomi on osa EU n talousaluetta, jossa tavarat liikkuvat vapaasti "

Suomen kansa saa osallistua EU n asettamien kieltojen noudattamiseen, rajoituksiin ja EU n määräämiin maksuposteihin, mutta ne EU n mahdolliset vapaudet torpataan suomalaisilta hyvin nopeasti. Suomalaisten virkamiesten toimesta.
Joku vois pitää noita virkamiehiä umpitolloina.

Aikoinaan luvattu EU n yhtenäinen hintataso ja kaupan vapauttaminen ei koske suomalaisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paitsi että auton takakontissa voit tuoda kymmenen litraa teräviä, 90 litraa viiniä ja 110 litraa olutta ilman kyselyitä. Ilman EU:ta salakuljetettaisiin vielä sitä toista pulloa muovipussissa.

Marko Parkkola

Käyn Citymarketissa ostamassa mäyräkoiran ja samassa rakennuksessa olevasta Alkosta pullon kossua. Ryyb ja ei ongelmaa.

Käyn Citymarketissa ostamassa mäyräkoiran ja kossupullon. Ryyb ja välitön alkoholismi.

On ne päättäjät sitten viisaita!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuohon liittyy myös kauppojen välisen kilpailun ongelma, kun Alkoja perustetaan vain rajallinen määrä tietylle paikkakunnalle ja suuret marketit voivat kuulua S-ryhmään, K-ryhmään tai Lidl:iin. Se, joka niistä saa saman katon alle vierelleen Alkon, omaa suunnattoman suuren kilpailuedun muihin nähden.

Eri paikkakunnilla ja eri kaupunginosissa tuo onnekas kaupparyhmä vaihtelee, joten aikamoista lobbausta täytyy kaupoilla paikkakunnittain olla Alkon suuntaan. Perinteisesti Lidl oli huutolaispojan asemassa, mutta viime aikoina Alko on alkanut sitäkin joissain päin suosia, jotta ei kärjistäisi kärmistelyä liian painavaksi ja itselleen tuhoisaksi. Tuhota se kuitenkin pitäisi!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

On kai se uskottava että viinan saanti- ja juontiasiat kuuluvat sivistykseen. Kyllä meidänkin pitäisi päästä samalle sivistysmaan tasalle kuin naapurimaamme Venäjä. Voi lähettää penskat hakemaan viinaa kioskista vaikka keskellä yötä:)

Marko Parkkola

Jos "penska" on 18 niin mikä ettei. Alaikäiset eivät saa pitää hallussaan alkoholia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Italia on ollut edistynyt tuossa mielessä jo kautta aikain. Olin 70-luvun lopulla kutsuttuna perheen illalliselle Pohjois-Italiassa ja keittiössä kokkaava isoäiti lähetti työnsä lomassa 7-vuotiaan pojan tyttärensä kipaisemaan ostamassa kulmapuodista ison pullon pöytäviiniä koko illallisseurueelle. Tyttö haki sen kuin maitopurkki haettaisiin Suomessa eikä kukaan kiinnittänyt asiaan mitään huomiota.

Toimituksen poiminnat