Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Kielivapaus voittaa!

Hallitus on tehnyt tänään historiallisen päätöksen kielivapauden kannalta. Yli 2200 nuorta pääsee eroon pakkoruotsin kahleista ja saavat opiskella laajasti erilaisia kieliä tulevaisuudessa. Kannustankin kuntia hakemaan aktiivisesti kielikokeilun piiriin ja tulen myös tulevalla valtuustokaudella esittämään asiaa myös Kuopiossa.

Työ kielivapauden eteen ei ole syntynyt tyhjästä. Vuonna 2012 esiinnyin A-studiossa, jossa sovitusti silloisen puheenjohtajamme Simon Elon kanssa sovimme, että esitän kansalaisaloitetta kielivapauden puolesta. Syöttiin tartuttiin ja vuonna 2013 Suomalaisuuden liitto, Perussuomalaiset Nuoret ja Kokoomusnuoret tekivät kansalaisaloitteen kielivapauden puolesta. Aloite ei mennyt sellaisenaan läpi viime eduskunnassa, mutta onneksi alueellinen kielikokeilu sai eduskunnan luottamuksen.

Kielivapaus on tulevaisuutta. Kielipääomaa rajoittanut pakkoruotsin kahleet tulevat murtumaan tulevaisuudessa ja erilaisten kielten osaamisen taso sitä myöten kasvamaan. Olen erittäin tyytyväinen hallituksen päätökseen ja kiitän puoluettamme asian eteenpäin viemisessä. Suomen historiassa kääntyy nyt uusi aikakausi. Kielivapaampi sellainen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mites sitten esim. yliopistossa, jossa on ruotsinkielisiä oppikirjoja, eikä tutkintoa saa suoritettua ennen virkamiestutkintoa?

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Edelleenkään kukaan ei ole kieltämässä ruotsin kielen opiskelua. Tämän kokeilun myöstä on mahdollista aloittaa ruotsi esim. 8-luokalla kolmantena kielenä. Niin, tuskin onnistuu tällä otannalla, mutta kuitenkin se on mahdollista, pakottavaa estettä ei ole.

Ruotsin pystyy myös oppimaan jälkeenpäin, esim. saksan pohjalta. Moneen kertaan ainakin minulle on todisteltu, että ruotsi on niin helppo kieli, että jos ei sitä opi ei opi mitään muutakaan. Joten jos osaa jo saksaa tai ranskaa englannin lisäksi, niin näillä perusteilla ruotsin yksinkertainen opiskelu menee hyvin helposti.

Yliopistoissa ns. virkamiesruotsi on ainakin luonnontieteissä pelkkää kusetusta. Läpi päästetään käytännössä osaamatta kieltä. Jos kieltä ei osaa, on vaikea nähdä miksi joku pyrkisi aloille tai tehtäviin jossa sitä tarvitaan.

Ja vielähän meille jää esim. kansalaisopistot. Siellä ruotsi saa edelleen opiskella tämänkin päätöksen jälkeen. Ja ehkä ne kurssit siitä vaan kasvaa, kun koulussa ruotsin kieltä opiskellaan vähemmän.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"Yliopistoissa ns. virkamiesruotsi on ainakin luonnontieteissä pelkkää kusetusta. Läpi päästetään käytännössä osaamatta kieltä."

Ei se silti tarkoita sitä, että siitä heleposti läpi pääsisi. Esimerkiksi itselläni suurimmat haasteet maisterin (ja siten myös tohtorin) tutkinnon saamiselle tulivat ruotsin kurssista, jota ei ihan parilla yrittämällä päästy läpi.

Jos olisin ollut vielä kohta alkavalla valtuustokaudella vaikuttamassa Kuopion asioihin, voisin periaatteessa muuten kannattaakin Kuopion osallistumista kielikokeiluun. En vain haluaisi laittaa kuopiolaisnuoria huonompaan asemaan esimerkiksi yliopistoissa. Ehkä tätä systeemiä olisi syytä lähteä purkamaan lopusta päin. Ei ole mitään järkeä poistaa ruotsinkielen opiskelua opintojen keskivaiheilta, jos sitä kuitenkin tarvitsee seuraavassa.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara Vastaus kommenttiin #6

"Ehkä tätä systeemiä olisi syytä lähteä purkamaan lopusta päin."

Juuri niin pitäisi tehdä. Suomalaisten 95%:n enemmistön pitää vapauttaa itsensä velvollisuudesta osallistua ruotsinkielisten palveluiden tuottamiseen. Todellisuudessa suomenkieliset suoriutuvat vain harvoin virkatehtävistään ruotsiksi. Palvelutilanteissa parempi yhteinen kieli on käytännösssä aina suomi ja sitä sitten käytetäänkin.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Perussuomalaisten politiikasta – jälleen kerran – hyötyvät eniten maahanmuuttajataustaiset. He voivat nyt ruotsin sijaan valita vieraaksi kielekseen koulussa esim. arabian, persian, somalian, venäjän, kurdin jne., toisin sanoen kielen jota he jo osaavat etukäteen enemmän tai vähemmän; vanhempiensa tai isovanhempiensa kielen.

Sen sijaan henkilölle, joka osaa vain suomea ja TV-englantia, kielivapaudesta ei ole suhteessa samanlaista hyötyä: kieli on joka tapauksessa opeteltava alusta alken.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Asia on juurikin näin. Nykyinen virkamieskäytäntöhän Suomessa on syrjivä, sillä ruotsia on muualta muuttaneen hankalampi oppia, siis suomen, englannin ja vielä oman äidinkielen opintojen ohella. Etnisesti vieraampien on ollut vaikeampaa päästä valtion ja kuntien virkoihin ym. töihin käsiksi. Tämä kokeilu avaa mahdollisuuksia myös tähän asiaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Saa nähdä, milloin alkaa taistelu pakkosuomea vastaan. "Kyllä kansa tietää" -mentaliteettiin sopisi hyvin se, että ei tuhlattaisi koulussa aikaa ja tarmoa oman äidinkielen opiskeluun, sillä kyllähän jokainen nyt sen osaa...

Pitkän tähtäimen koulutusvisio olisi tietysti sellaisen tilanteen saavuttaminen, joka vallitsi Englannissa 1800-luvulla, jolloin oli yritysten vastuulla tarjota peruskoulutus työntekijöidensä lapsille. Opettajana toimi usein pari vuotta vanhempi lapsi, joka tuskin itsekään osasi lukea tai kirjoittaa. Ja yritykset tuottivat hyvin voittoa omistajilleen. Eikä kenenkään tarvinnut kärsiä liian korkeista veroista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oheisen linkin takaa löytyy Ylen uutinen vuodelta 2012. Neljän vuoden takainen uutinen on ajankohtaistakin ajankohtaisempi. Tilanne on muuttunut sitten vuoden 2012 - entistä huonommaksi!

Ylen toimittaja toteaa mm. seuraavasti:
"Satakunnan ammattikorkeakoulun johdossa tilanne aiheuttaa harmaita hiuksia. Rehtori Seppo Pynnän mukaan ammattikorkeakoululle täysin ylimääräisten valmentavien opintojen hintalappu kohoaa jopa 200 000 euroon vuodessa"
"AMK-tutkintoon vaadittavan virkamiesruotsin suorittaminen saattaa pahimmillaan muodostua kompastuskiveksi ja hidastaa opiskelijan valmistumista. Tapauksia on paljon".

Myös Porin amk:n rehtori Seppo Pynnä esittää huolensa: "Nykyisellään pakkoruotsi vie liikaa huomiota ammattiopinnoilta, joten vaihtoehtoja pohditaan. Yksi niistä on pakollisen ruotsin pudottaminen kokonaan pois tutkintovaatimuksista".

Artikkeli on tämän linkin takana:
http://yle.fi/uutiset/virkamiesruotsi_on_ongelma_a...

Meidän perustuslakimmehan ei edes vaadi virkamiehiltä muuta, kuin kahden kotimaisen kielen riittävää taitoa. Virkamiesruotsi tuotiin ylipäätään joskus 90- luvulla Lipposen ehdotuksesta yliopistojen vaatimuksiin, jotta saataisiin sinetöityä pakkoruotsi ikuisesti kielilakeihimme?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Todellakin outo esitys opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja kokoomusministeri Sanni Grahn-Laasoselta.

Vähintään yhtä outoa on, että persut pyrkivät omimaan lakiesityksen itselleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kielivapaus on aina ollut olemassa eikä mitään ruotsin kielen kahleita ole ollut olemassakaan estämässä mitä tahansa kieliopintoja, jos sellaiseen on halua ollut. Ei pakollinen matematiikan opiskelukaan ole ketään estänyt perehtymästä vaikka astrologiaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Astrologian Tarot-kortti kurssin voisi sitä paitsi suorittaa ruotsiksi suomenkielisen matematiikan opiskelun ohella.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ehdottomasti samaa mieltä Kuikan kanssa. Ja koska marginaalikielten pakollisuus ei mitenkään estä muita kieliopintoja, ehdotan että myös saame ja esperanto aloitetaan pakollisina kaikille koululaisille, vähintään samassa laajuudessa kuin ruotsi nykyisellään.

Toimituksen poiminnat