Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Kirkko ja valtio erotettava toisistaan (osa 2)

  • Kirkko ja valtio erotettava toisistaan (osa 2)

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki sen taas. Otti kantaa asiaan joka kirkolle ei kuulu millään tavalla ja nosti itsensä jalustalle, vaikka Jeesus raamatussa toisin käskee. Kirjoitin jo lähes vuosi sitten, että kirkko ja valtio tulee erottaa toisistaan. Olen edelleen samaa mieltä, vaikka ylpeästi kristitty olenkin.

Tällä kertaa kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo muistuttaa meitä, kuinka nationalismi on pahasta ja virtuaalisesta saarnatuolistaan käsin hän varoittaa ”kirkkokansaa” siitä, että olemme pian kadotuksessa, jos pidämme huolta kansastamme ja rajoistamme. Hän vertaa puolueemme puheenjohtajuutta tavoittelevan Jussi Halla-ahon nationalismia Turkin uuden itsevaltiaan ja sulttaanin Erdogan 1 nationalismiin. Voi kuinka eksynyt voikaan olla Luojan paimennettava laumastaan.

Kirkko on vuosikausia toiminut vastoin Suomen ja suomalaisten etua. Milloin arkkipiispa Mäkinen & trubaduuri ovat vaatineet rajat auki politiikkaa, kirkkoja muslimeiden käyttöön tai kirkko on tarjonnut ”suojapaikan” kielteisen turvapaikan saanneille. Kirkko ei voi laittaa itseään maallisen esivallan yläpuolelle, varsinkin kun se nauttii erityisasemaa lainsäädännössä valtiollisena kirkkona.

Toistan saman, mistä kirjoitin jo vuosi sitten. Vaikka olen konservatiivi ja julkisesti vakaumuksellinen kristitty, olen tullut vahvasti siihen tulokseen, että valtion ja kirkon erottaminen toisistaan olisi kaikille paras ratkaisu. Kirkko saa rahoitusta suoraan valtion budjetista. Sillä on myös poikkeuksellinen oikeus kerätä veroja jäseniltään valtion koneiston kautta. Silti se pyrkii toimimaan omalla arvovallallaan – jota sillä on edelleen – vastoin maallisen esivallan tahtoa. Miksi siis kaipaamme tällaista liittoa kirkon kanssa?

Perussuomalaiset Nuoret käsittelee poliittista tavoiteohjelmaa kevätkokouksessaan Lappeenrannassa toukokuussa. Tulen puheenjohtajana tuomaan jäsenistön päätettäväksi osana tavoiteohjelmaa kirkon ja valtion roolin. Sekulaariyhteiskunta on kaikkien suomalaisten etu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Juuri näin. Rahahanat kiinni ja ev.lut. kirkko muiden uskonnollisten yhdyskuntien tavoin riippuvaiseksi itse kerättävistä jäsenmaksuista, niin alkavat piispatkin yhtäkkiä kuunnella jäsenistön mielipiteitä. Mystisesti kirkosta tuleekin taas konservatiivinen. :)

Toisten rahoilla on helppo tehdä propagandaa!

Toki esim. hautaustoimi edelleen ostettaisiin ev.lut. kirkolta, sen todellisten kulujen mukaisesti.

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila

Hautaustoimi ja hautausmaiden yllpito voidaan ostaa palveluna kirkolta, kuten mainitsitkin. Siihen ei silti tarvita valtion ja kirkon erityissuhdetta kuten nyt on. Sekulaariyhteiskunta on tätä päivää.

Kari Keskitalo

Niin, eikö se nyt näin menekkin, Valtio ostaa kaikille kansalaisille hautaus mahdollisuuden kirkolta budjettivaroista tähän varatulla summalla, mikä tässä on vaikeaa ymmärtää. Kirkollisveron kannosta valtio ottaa ihan reilun korvauksen kirkolta, elikkä sekään ei ole hyväntekeväisyyttä. Kyllä valtio ja kirkko on jo erillään.
Eduskunnassa lain laatiminen ja päätääminen tulisi perustua sekulaarisuuteen ilman uskonnollisia painotuksia, eikö niin. Mutta silti Persut vastusti tasa-arvoista avioliittolakia uskonnollisin perustein, Ainakin puheenjohtaja painotti tätä.
Kirkon päämiehillä ja muilla jäsenillä on ihan täysi oikeus olla asioista jotain mieltä, myös pakolaisista. Ja sitten toki muilla on oikeus olla eri tai samaa mieltä asiasta, mutta mielipiteen kieltäminen ei ole länsimaista kulttuuria. Ihan sama juttu Halla-Ahonkin kanssa saa hän sanoa sanottavansa ja muilla on oikeus olla erimieltä jos niin katsovat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

Uskonnollista toimintaa ei tulisi rahoittaa veroilla, vaan vapaaehtoisin lahjoituksin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kirkko taitaa määritellä suomalaisten edun eri tavalla kuin Perussuomalaiset. Persut ovat vähemmistö kirkossa samoin kuin muussakin yhteiskunnassa. Koittaisitte elää sen mukaan.

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila

Siis jokainen evl.lut seurakuntalainen tehköön miten haluaa, mutta kyllä valtion ja kirkon välisestä roolista tulee ja pitää keskustella. Perussuomalaiset eivät sekoita uskontoa ja politiikkaa keskenään. Maalliset asiat kuuluvat valtiolle ja hengelliset asiat uskonnollisille yhteisöille.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kirkko on aina pyrkinyt vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin. Ymmärtääkseni spn-avioliittolaki oli sellainen, jossa puheenjohtajanne uskonnollinen vakaumus vaati jopa hänen itsensä vastustamaa puoluekuria.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ev-lut. kirkon lisäx myös Ylen ja peruskoulun vois lakkauttaa, ovat nääs viimeisiä suomalaiskansallista yhtenäiskulttuuria ylläpitäneitä instituutioita.

Toivottavasti perussuomalaiset tarttuvat tuumasta toimeen, jotta kulttuurinen moninaisuus pääsee valloilleen.

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila

Yhtenäisyyskulttuuria voidaan vaalia muillakin tavoin. Perinteet, kulttuuri ja suomalaiset arvot sitovat meitä toisiimme tiukemmin kuin instituutiot.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Perinteitä, kulttuuria ja normeja uusinnetaan ja ne ruumiillistuvat nimenomaan instituutioissa.

Ennen 1800-lukua ja em. instituutioiden keksimistä ei ollut edes fantasiaa suomalaisesta yhtenäiskulttuurista. Oli perheitä, sukuja ja klaaneja, jotka käyttäytyivät toisistaan poikkeavin normein ja puhuivat eri murteita. Nyt ollaan palaamassa tällaisen heimoyhteiskuntaan kun valtio ei halua rahoittaa yhtenäiskulttuuria tuottavia instituutioita.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ylen voi lakkauttaa milloin tahansa, mut sen lisäx peruskouluu ei voi lakkauttaa kun peruskoulu on turvattu kansainvälisis sopimuksis ja mitä näitä nyt on.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Perussuomalaiset eivät sekoita uskontoa ja politiikkaa keskenään" Älä Voutila naurata, mistä muusta, kuin Soinin katolilaisuudesta oli kysymys, kun persukansanedustajien kädet sidottiin varoitukse uhalla äänestettäessä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä olen erönnut seurakunnasta ja minut on kertomanmukaan erotettu Perussuomalaisiat, mutta kuulun edelleenkin Jeesuksen Krituksen kirkkoon johon kuuluvat kaikki häneen uskovat.

Tämä kirkko ei kana veroja pappien palkkaukseen.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Kyllä Soinilla menee tämän tästä uskonto ja politiikka sekaisin.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Olen siitä ihan samaa mieltä, että kenenkään kirkkoa edustavan henkilön/tahon ei tulisi ottaa mitään suoraa kantaa puolueiden sisäisiin valintoihin. Toisaalta on myös hyvin vaikea laittaa rajaa siihen mihin kirkko voi kantansa ilmaista ja mihin ei. Ei se voi myöskään niin mennä, että kirkon ja uskonnon voi ottaa mukaan politiikkaan silloin kun se esimerkiksi tietylle poliittiselle puolueelle sopii. Vaikka nyt Voutila sanookin että "Perussuomalaiset eivät sekoita uskontoa ja politiikkaa keskenään."niin esimerkiksi tasa-arvoista avioliittolakia käsiteltäessä nämä asiat eivät ihan täysin erillään pysyneet.Ymmärrän sen, että ei uskontoa voi jättää täysin sivuun jos raamattu on se, jonka pohjalle koko elämä on rakennettu. Halla-aho taas ei tunnetusti ole mikään lämmön ja lähimmäisen rakkauden ilmentymä, joten ei sinällään yllätä, että kirkko häneen ja hänen ajatuksiinsa suhtautuu hieman varauksella.

Toimituksen poiminnat