Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Presidentin valtaoikeudet palautettava

Politiikka on rikki. Tätä lausetta tai mantraa on hoettu Suomessa jo vuosikausia. Yksi syy politiikan rikkimenemiseen ovat olleet ideologisesti löyhät hallitukset ja Suomen kyvyttömyys muuttua. Nykyinen hallitus on saanut hyvää aikaan, mutta joutunut toteamaan erityisesti korporaatioiden muutoshaluttomuuden. Vanhoja valtarakenteita puolustetaan viimeiseen asti.

Yhdysvalloissa ja esimerkiksi Ranskassa presidentillä on paljon valtaa. Näin oli myös aikanaan Suomessa, kunnes Mauno Koiviston aikana perustuslakia muutettiin ja presidentin valtaoikeuksia kavennettiin. Juuri ennen kuin tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö astui virkaansa 1.3.2012, astuivat voimaan vielä harvemmat valtaoikeudet presidentille. Nykyisin presidentillä on valtaa lähinnä ulkopolitiikassa.

Suomessa tasavallan presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla. Presidentinvaalit ovat äänestysaktiivisuudeltaan ylivoimaisesti suosituimmat vaalit. Jokainen äänioikeutettu suomalainen pääsee valitsemaan presidenttiään. Nykyisessä kovin muuttuvassa maailmassa vahva ja laajat valtaoikeudet omaava presidentti takaisi isänmaan toimivuuden. Presidentille tuleekin palauttaa samat valtaoikeudet kuin Suomen perustuslakia laadittaessa. Se on Suomen ja suomalaisten etu.

Kannatan demokratiaa. Rakastan demokratiaa. Siksi mielestäni on hyvä nostaa poliittiseen keskusteluun presidentin valtaoikeudet. Tammikuussa 2018 miljoonat suomalaiset äänestävät taas itselleen tasavallan presidentin. Toivon että vaaleilla valituilla kansanedustajillamme on viisautta sekä rohkeutta pohtia presidentin valtaoikeuksia.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olisihan se hienoa jos presidentillä olisi valta hajoittaa hallitus.

Tähän ei tulla kyllä pääsemään ilman sisällisotaa koska ei löydy istuvaa hallitusta joka suostuisi siirtämään valtaa presidentille. Sehän olisi exodus hyville veljille ja maan tavalle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yhdysvalloissa ja Venäjällä koko maailma saa parhaillaan nauttia presidentin suurista valtaoikeuksista. Itse kannatan mielummin parlamentarismia.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Näin, kunhan se toimisi niin, että KANSANedustajat uskaltaisivat olla itsenäisiä suhteessa hallitukseen, puolueisiin ja muihin houkuttelijoihin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niin minäkin, mutta parlamenttarismi tarkoittaakin joustavaa vallanrajoitusta ja vallanhajoitusta, nythän valta on keskiteytty enemmistöön nojaavalle parlamentillemme.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mitä Suomen presidentti tekisi valtaoikeuksilla. Eihän edellinen, eikä nykyinenkään presidentti saa selvää kantaansa asioihin ilmaistua saatikka mitään päätettyä.

Kyllä tämä parlamentarinen tapa on oikea Suomelle ja olisi monelle muullekkin valtiolle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Toivottavasti seuraava presidentti olisi viimeinen. Joutaa mennä koko virka, kansakunnan on aika aikuistua. Kekkosen kaipaajille voidaan järjestää terapiaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän se tarkoita Kekkoskaipuuta, kun alkuperäiset presidentin valtaoikeudet palautetaan takaisin

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Maa todellakin tarvitsee vahvaa presidenttiä parlamentin vastapainoksi. Ainakaan Suomessa ei tuo puhdas parlamentarismi näytä toimivan kovin hyvin, kun se tuntuu olevan hyödyllinen lähinnä ideologiaansa ajaville puolueille, mutta ei tavalliselle kansalle.

Presidentillä tulisi ainakin olla oikeus hajottaa pääministerin suostujmuksella eduskunta ja määrätä uudet vaalit. Myös lakien veto-oikeus ja armahdusoikeus on palautettava kokonaisuudessaan presidentille.

Jos presidentin valtaoikeuksia kavenetaan vielä lisää, niin sitten koko virka on vain historiallinen turha jäänne, joka voidaan lakkauttaa. Mitä virkaa on presidentillä, jolla ei ole valtaa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Muut pohjoismaat pärjäävät vallan hienosti ilman presidenttiä. (Monarkit ovat niissä vain vallattomia operettihahmoja)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Esa Mäkinen, etkös sinä muistaakseni ole opettaja, opetatko sinä ettei Islanti kuulukaan Pohjoismaihin ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Totta, semmoinen lapsus tuli. Islannilla on presidentti ja hänellä taitaa olla vähän valtaakin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tasavallan presidentin valtaoikeudet pitäisi palauttaa tervehdyttämistoimena takaisin perustuslakiin. Presidentti K.J. Ståhlbergin johtama perustuslakikomitea sääti aikanaan suuressa viisaudessaan nämä valtaoikeudet Hallitusmuotoon. Mallina siinä oli Yhdysvaltain perustuslaki. Presidentti J. K. Paasikivi arvosti Ståhlbergia suuresti, ja kuvaili edeltäjäänsä jopa ylisanoilla: ”Ståhlberg oli mies, joka ei koskaan tehnyt virheitä” (Wikipedia).
Onneksi meillä oli tämä huippuälykäs mies ensimmäisenä presidenttinä. On valitettavaa, että hänen kaukaa viisaat näkemyksensä eivät ole enää voimassa nykyisessä hallitusmuodossamme. Maan joutuessa kriisiin, niitä tultaisiin tarvitsemaan.

Vanhassa hallitusmuodossa presidentin valtaoikeudet ilmenevät IV luvussa Hallitus ja hallinto. Tärkein niistä löytyy 27 §:

”Presidentin asiana on kutsua eduskunta ylimääräisille valtiopäiville, antaa määräys edustajavaalien toimittamisesta, avata ja päättää valtiopäivät, sekä määrätä uudet vaalit toimitettaviksi ja hajoittaa eduskunta.”

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1919/19190094001

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Nykyinen hallitus on saanut hyvää aikaan, mutta joutunut toteamaan erityisesti korporaatioiden muutoshaluttomuuden."

-Niin. Pystyisikö presidentti muuttamaan tilannetta, jotta esim. palkkojen joustamisesta voitaisiin sopia? Olisiko hallituksen hajottaminen siihen oikea, rakentava tapa? Entäpä pystyisikö nykyinen presidentti vaikuttamaan asiaan ns. arvojohtajana toimiessaan?

Ruotsissa ainakin on sovittu palkkojen joustamisesta ilman presidenttiä. Ehkäpä täällä Suomessa asian ratkaisemiseksi tosiaan tarvittaisiin presidentin valtaoikeuksien palauttamista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eduskunnanhajoittaminen ja uusien vaalientoimittaminen olisi tässä maamme tilanteessa välttämättömyys.

Toimituksen poiminnat