Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Pienyrittäjä kiittää

Hallitus on toteuttamassa hallitusohjelman mukaisesti maksuperusteiseen arvolisäveroon siirtymisen. Uudistus koskee alle 500.000 € liikevaihdolla toimivia pienyrityksiä. Uudistus on merkittävä ja äärimmäisen tärkeä monelle yritykselle.

Maksuperusteisessa arvolisäverossa yritys maksaa valtiolle arvolisäveron vasta, kun asiakas on maksanut laskun yritykselle. Tähän mennessä arvolisäveron on joutunut maksamaan sen mukaan, milloin lasku on lähetetty asiakkaalle, riippumatta siitä, onko asiakas edes maksanut laskua. Tämä on syönyt monen yrityksen kassavirtaa kohtuuttomasti.

Lisäksi monella pienyrityksellä on ollut ongelmana se, että maksuehdot isoille yrityksille ovat kohtuuttomat. Maksuehtona saattaa olla jopa yli 30 päivää, vaikka periaatteessa tämä nykyisen lainsäädännön puitteissa on kiellettyä. Kuvitellaan vaikka tilanne, jossa pienyrittäjä on laskuttanut suuryritystä 10.000€ kesäkuussa, mutta saa rahansa vasta lokakuussa. Silti yrittäjä joutuu maksamaan arvolisäveroa elokuussa jo 2400€, vaikka asiakas ei olisi maksanut kyseistä laskua. Siinä ei paljon pienyrittäjää hymyilytä.

Uskallan väittää, että uudistus kasvattaa myönteistä ilmapiiriä yrityskentässä sekä yrittäjyydestä kiinnostuneiden ihmisten parissa. Kun valtiovalta lainsäädännöllä pyrkii tukemaan pienyrittäjyyttä, kasvaa sen vetovoima uravalintana erityisesti nuorten keskuudessa. Tähän kun lisätään vielä Suomen yrittäjien sekä nuorten yrittäjien arvokas työ yrittäjyyden eteen, tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Suomi ja suomalaiset kaipaavat lisää työpaikkoja. Ilman hyvinvoivia pk-sektorin yrityksiä työllisyystilanne ei tule paranemaan. Siksi olen ylpeä, että hallitus pyrkii edesauttamaan juuri pk-sektorin yritysten toimintaedellytyksiä. Reilun 10 vuoden aikana valtaosa uusista työpaikoista on syntynyt pk-sektorin yrityksiin ja ne ovat myös tulevaisuudessa suurimpia työllistäjiä. Lisäksi pienyrittäjien ei tarvitse enää toimia ”valtion pankkina” – jatkossa verot maksetaan vain toteutuneesta liikevaihdosta.

Toivottavasti pienyrittäjien asemaa parantavat uudistukset eivät hallitukselta tähän lopu. Niitä tarvitaan vielä lisää. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Olen Samulin kanssa samaa mieltä, tämä on erittäin merkittävä parannus pienyrittäjille.
Tuleva uudistus on saanut minutkin pohtimaan, josko siirtyisin freelancerista toiminimelle.
Toiminimi antaisi mahdollisuuden hiukan monipuolistaa omaa toimintaani (visuaalinen viestintä).
Nyt on syksy aikaa laskeskella ja punnita vaihtoehtoja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Samuli, huomasin kirjoituksest samasta aiheesta kanssani vasta sen jälkeen kun olin kirjoitukseni palveluun laittanut. Haitanneeko tuo, sillä eiväthän kirjoituksemme ole samankaltaisia kirjoitusasultaan muutoin kuin perimmäiseltä tarkoitukseltaan eli yrittäjäystävällisiä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hieno juttu hallitukselta!

Nyt olisi kiva tietää kuka tälläisen parannuksen keksi? Ja ketä saa kiittää, näin äänestäjänä.

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila

Perussuomalaiset tätä ajoi voimakkaasti hallitusneuvotteluissa, ja saimme sen myös läpi :)

Kalle Erkkilä

Jännä juttu. Tämä uudistus olisi tosiaankin voitu tehdä jo ajat sitten, mutta vasta kun PS kun tuli hallitukseen, saadaan jotain aikaiseksi.

Mikael Holm

Jos lasku on yleisen alv.-kannan 24% mukainen, on 10 000 euron bruttosummaisessa laskussa arvonlisäveroa 1935,48 euroa.

Toisekseen pienyrittäjät ovat jo tähänkin asti voineet käyttää kalenterivuoden aikana maksuperustaista kirjanpitoa, joka verotusta varten korjataan kalenterivuoden lopussa suoriteperusteiseksi.

Lisäksi tuossa muutoksessa ollaan avaamassa uutta Pandoran lipasta, koska maksaja saa vähentää laskulla olevan arvonlisäveron suoriteperusteisesti, eli heti laskun saatuaan.

Miksei samalla siirrytä käänteiseen arvonlisäveroon kuten jo rakennusalalla on? Silloin ei sidottaisi niin suuria pääomia investointien maksamiseen. On typerää joutua ostamaan sama tuote toisesta EU-maasta, kun sen saa sieltä viidenneksen halvemmalla, koska ostotapahtuman yhteydessä ei tarvitse tilittää arvonlisäveroa (yhteisöosto-/myynti alv.-velvollisten yritysten välillä).

Toimituksen poiminnat