Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Valistusta kieltojen sijaan

Suomessa on käynnissä mielenkiintoiset ajat. Eikä pelkästään siirtolaiskriisin ja talouskriisin myötä, vaan myös terveyspolitiikan rintamalla. Suomessa ollaan näet uudistamassa tupakkalakia, joka kieltäisi esimerkiksi sähkötupakan tilaamisen netistä ja rajoittaisi nuuskan tuomista ulkomailta.

Tupakkalain uudistuksessa ”sallittaisiin” sähkötupakoihin käytettävän nikotiininesteen myynti Suomessa, mutta ilman erilaisia makuja. Ainoa ”makuna” sallittaisiin perinteisen tupakan makuinen neste, jolloin esim. erilaisten hedelmien makuiset nesteet olisi Suomessa kiellettyjä. Tähän asti makunesteitä on saanut tilata EU- ja ETA-alueelta vapaasti omaan käyttöön.

Mikä sitten on ongelma uudistuksessa? Sähkötupakoitsijoita edustavan Vapers Finland-yhdistyksen puheenjohtajan Leif Martinin arvion mukaan Suomessa on noin 100000 sähkötupakan käyttäjää. Kiitos sähkötupakan, kyseiset henkilöt ovat päässeet eroon tavallista tupakasta. Nyt kuitenkin näiltä ihmisiltä halutaan käytännössä kieltää mahdollisuus tähän, joka on ongelmallista erityisesti kyseisten yksilöiden kannalta.

Eikä pointti ole pelkästään se, minkä makuista sähkötupakkaa Suomessa saa höyrystellä. Myös nuuskan tuontirajoituksia kiristetään entisestään. Jatkossa omaan käyttöön saisi tuoda ainoastaan 10 purkkia nuuskaa. Ja kun tiedetään, että nuuskan käyttö on lisääntynyt voimakkaasti Suomessa, pimeiden markkinoiden kauppiaat kiittävät päättäjiä tästä.

Pimeiden markkinoiden ongelmana ei ole pelkästään sen rikollisuus. Käytännössä valtio menettää valtavan määrän verorahoja, samaan aikaan kun rikolliset hierovat tyytyväisesti käsiään. Myös tavalliset rehelliset suomalaiset leimataan ”rikollisiksi”, vaikka kaikki tuovat tupakkaa, nuuskaa ja viinaa ulkomailta myös muuhun kuin omaan käyttöön. Tässä mielessä laki ja käytäntö eivät kohtaa.

Lisäksi lisääntyvä holhous kansalaisia kohtaan on huolestuttavaa. En kannusta ketään aloittamaan tai käyttämään nikotiinituotteita, mutta jatkuva holhouksen lisääntymisestä on vain pieni askel kohti kontrollia. Kansallisliberaalina en voi hyväksyä tällaista kehityskulkua – kontrollista meillä on karmeita esimerkkejä historiasta.

Mitä sitten tulee tehdä? Itse pragmaattikopolitiikkona en usko holhouksen ja kieltojen voimaan. Mikäli Suomessa halutaan aitoja muutoksia nikotiinituotteiden käyttöön, tarvitaan valistusta kieltojen sijaan. Lisäksi Suomen tulee miettiä, onko nuuskanmyynnin kieltäminen enää tästä maailmasta. Moni suomalainen kantaisi mieluummin veromarkkansa Suomeen, Ruotsin sijasta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eteenpäin ISISin viitoittamalla tiellä! Siellähän tupakoinnista saa raipaniskuja.

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila

Mikä Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet saisi päättää, niin ei tuostakaan kovin kaukana oltaisi Suomessa (näin kevennyksenä).

Mutta vakavasti ottaen. Kyllä tämä jatkuva holhoaminen ja kansalaisten kontrolloiminen alkaa nyppiä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ehdottomasti kiellettävä kaikki se, mikä ei erikseen ole sallittua.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Itse jokseenkin kaikkia tarjolla olevat tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettuja nikotiinituotteita sekä lääkäriltä saamia lääkkeitä kokeilleena lopettamiseen todettu itselle sopimattomiksi.

Sähkötupakka ainoa joka soveltuu omaan nikotiini sekä tapa vieroitukseen.
Kieltämättä maut ei ole itsellä se tärkein, mutta kokemuksesta nuo kaikki tupakkaan viittaavat makuaineet on "tunkkaisia", tämäkin on makuasia ja näistä ei pitäisi missään laissa säätää, vähän kuin tietyn makuinen juusto kiellettäisiin lailla vain sen takia ettei joku päättäjä ymmärrä sen päälle.

Mikä myös itsellä vaikuttava tekijä että sähkötupakan käyttö hinnaltaan on noin 1/5 siitä mitä meni varsinaiseen tupakointiin. Joten tällä tavalla lopettaminen on myös taloudellisesti kannattavaa, pelko tietty nyt on myös siitä että tämäkin lopettamis keino tuhotaan myös sillä hinnalla.

Toki itsellä vahva tavoite olla nikotiinista vapaa ennen lain astumista voimaan, mutta tunnen monia jotka tähän ei pysty.

Sitten vielä porttiteoriaan, jossakin luin että päättäjät pelkäävät sähkötupakan johtavan varsinaiseen tupakointiin, epäilen, ei ketään halua haista tupakalla, kynnys tupakointiin on iso kunhan asiasta on valistettu. Kuitenkin suurin syy tupakoinnin aloittamiseen on sosiaalisuus, halu kuulua tiettyyn porukkaan.

Olen ehdottomasti samaa mieltä Samuli, Suomi ei kaipaa lisää holhousta, ei tuotteen kanssa josta ei ole mitään haittaa sivullisille, järkeviä perusteita ei ole. Sähkötupakointiin puuttuminen aiotuilla toiminpiteillä on suhteetonta ylireagointia.

Toimituksen poiminnat