Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Hyvää miestenpäivää!

Tänään (19.11.) vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Hyvää miesten päivää siis kaikki miehet! Päivää on vietetty vuodesta 1999 asti, ja se onneksi säilynyt myös näihin päiviin, sillä miesten tasa-arvossa ja oikeuksissa on tekemistä. Miesten ongelmista puhutaan valitettavan vähän julkisessa keskustelussa, ja haluan tällä kirjoituksella tuoda muutamia ongelmia esiin.

Lähdetään liikkeelle vaikka Suomen isyyslaista. Isyyslakia päivitettiin 2015, mutta käytännössä vieläkään isä ei ole tasavertainen huoltaja suhteessa äitiin. Lain mukaan äiti voi edelleen esimerkiksi evätä miehen oikeuden isyystunnustukseen, jonka seurauksena isä ei voi olla isä lapselleen. Tämä epäkohta on surullinen ja häpeällinen.

Huoltajuuskiistat päätyvät aina lähes miehen tappioksi. Valtaosa huoltajuuskiistoista siis päättyy äidin hyväksi. Käsittääkseni peniksen omaaminen ei tee kenestäkään huonompaa vanhempaa, mutta saatan toki olla väärässä.

Miehet myös elävät naisia lyhyempään. Lisäksi riski joutua väkivallan uhriksi on huomattavasti korkeampi miehillä kuin naisilla. Toki meillä miehillä on myös tarve "kukkoilla" enemmän kuin naisilla, mutta silti miehet joutuvat väkivallan uhriksi useammin kuin naiset.

Miehet myös syrjäytyävät naisia useammin. Erityisesti nuoret miehet ovat vaarassa, sillä jopa kaksi kolmasosaa syrjätyneistä 15-29-vuotiaista on miehiä. Karuja lukuja, jotka heijastuvat yhteiskuntaan erilaisia ongelmina. Näitä ovat mm. päihderiippuvuus, syrjäytyminen ja vankilatuomiot. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Valtaosa miehistä ei onneksi kuole väkivaltaisesti, menetä lapsiaan tai joudu päihderiippuvaiseksi. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö myös näiden miesten asiaa tule pitää esillä. Onhan tänään sentään miestenpäivä - antaa miesten siis puhua.

Kunnioittavasti,

Samuli Voutila

0505502690

samuli.voutila@gmail.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TiinaPalovuori kuva
Tiina Palovuori

Hyviä pointteja, Samuli! Tuo isyyslaki kaipaisi kipeästi uudistusta. Sen lisäksi tietysti maanpuolustusvelvollisuuteen liittyvät kysymykset ovat tällä hetkellä epätasa-arvoisia. Naisetkin tulisi saattaa vähintään aseettoman kansalaispalveluksen piiriin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Lotta-toiminnan voisi yrittää jossain muodossa palauttaa.

Itse en sodassa naisia eturintamalle laittaisi, raiskauksen uhriksi joutumisen riski on todella suuri ja naisen läsnäolo voi aiheuttaa joidenkin miesten joukossa ns. valkoritarointia, mikä johtaa turhiin riskeihin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kaikille miehille lämpimät miestenpäivän toivotukset ja ylpeyttä omasta mieheydestään juuri sellaisena kuin sen kokevat!

Käyttäjän SamuliVoutila kuva
Samuli Voutila
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jostain syystä naisten päivä on keväällä kaamoksen poistuttua ja äitienpäivä orvokkien kukkiessa kedolla.

Isänpäivä on kaamoksen alettua ja miestenpäivä räntäloskassa tuulen tuiverruksessa. ;)

Toimituksen poiminnat