Samuli Voutila Rehellisesti isänmaallinen

Kauppojen aukioloajat vapautettava

Tänään vietetään helatorstaita. Päivä on valtaosalle ihmisistä vapaa ja monet ottavat sen vastaan ilolla. Kuitenkin tänään(kin) monet miettivät kauppareissua, tosin turhaan. Suomessa kun ei saa helatorstaina pitää kauppaa auki, ilman että siihen on haettu Lapin ELY-keskukselta erityistä lupaa.

Tämä on siis totta vuonna 2015 Suomessa. Meillä lainsäätäjät ja virkamiehet ovat todenneet, että heillä on oikeus määrittää koska kuluttajat saavat asioida kaupassa, ja koska kauppiaat saavat pitää kauppaansa auki. Kuulostaa ja on hieman erikoista ainakin näin yrittäjän näkökulmasta katsottuna.

Vielä erikoisemmaksi asian tekee sen, että osalla kauppiasta lupa on myönnetty ja osalle ei. Räikeä esimerkki on esim. Itä-Suomi, jossa Pohjois-Karjala ja Kymi saavat pitää kauppojaan auki, mutta esimerkiksi Pohjois-Savossa ei. Tämä asettaa alueet eriarvoiseen asemaan ja ei palvele kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Ja mitä pahaa siinä on, jos kauppias saisi itse päättää koska pitää kauppaansa auki? Toki joku voi sanoa että silloin työntekijöillä ei ole ”varmoja vapaita”. Tämä on totta, mutta toisaalta taas kukaan ei pakota ketään työskentelemään alalla, jossa pitää tehdä pyhinä töitä. Vai toimisiko yhteiskunta jos poliisit, sairaanhoitajat, palomiehet jne. alkaisivat samalla mentaliteetilla vaatimaan vapaita? En usko.

Toivon hartaasti että tuleva hallitus poistaisi tämän räikeän epäkohdan lainsäädännöstä ja antaisi yrittäjille elinkeinovapauden ja päätäntävallan päättää, milloin ja miksi kauppaansa pitävät auki. Ei ole tätä päivää että sen tekevät puolestamme muut. Monet työntekijätkin ottaisivat uudistuksen mielellään vastaan, sillä pyhinä saa tuplana palkan ja se jos jokin monia kiinnostaa.

Eiköhän siis laiteta Suomi kuntoon ja parannetaan sitä paljon puhuttua kilpailukykyä. Aloitetaan se kotimarkkinoista vapauttamalla kauppojen aukioloajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Karjaeläimien suurin vika on, että ne eivät tunnista pyhiä.

Pekka Heliste

Ei kauppia späätä mitään vaan aukioloajoista päättää SOK, Kekson ja Lidlin johtoryhmät, eivät kauppiaat. Tai kauppakeskuksen omsitaja

Suomessa kauppias on palkkarenki.

Eikä johtoryhmät ole itse täissä vaan palkkarengit

Persutkin ajattelevat vain työnantajia , eivät työntekijöitä.

Persuille on aivan sama , miten kauppapiian lapset hoidetaan He eivät ole valmiita avaamaan 24/7/365 auki olevia päiväkoteja

Niinpä palataan 50-60-luvun Impivaaraan, jossa kauppapiian lapselle pistettiin avain kaulaan ja kadulle .

Vuorotyö on lisäksi suuri terveysriski, mutta siitäkään perust eivät välitä, kauppapiika joutaa kuolla

Mutta persuja se ei huoleta, riittää kun itsellä on kaljaa ja vapaata viikonloppuna.Itsekästä porukkaa, jolle oma napa on tärkein

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Arkipyhät ovat kohtuuttomia myös työntekijöiden ja työttömien kannalta. Onko kukaan laskenut montako työtuntia menetetään näiden pakkopyhien viettämisten takia.

Ei ole totta ettei työntekijät voisi muutoin viettää varmoja vapaita. Tuskin kukaan työnantaja pistää hanttiin jos työntekijä haluaa Ramadania viettää.

Nämä juhlapyhien verukkeella väkisin luodut pakkovapaat, joita vain pieni marginaali viettää, ovat kaikkien muiden pakottamista oman ajattelutavan juhlistamiseen, ei suinkaan omien etuoikeuksien puolustamista. Tässäkin asiassa ay-väki jumittuu vanhoihin joukkohautoihin. Veikkaisin ennen pitkää näistä arkipyhälomista päästävän, sillä niinkuin pakkoruotsinkin kohdalla, pakolla vain menetetään se hyvä mitä asiaan olisi muutoin liitettävissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa kaupat ovat auki seitsemänä päivänä viikossa vuoden ympäri ihan vapaasti!

Pekka Heliste

Ja jos arkipyhät pistetään työpäiviksi niin se merkitsee, että tarvitaan vähemmän työvoimaa ja se taas merkistee n 150000 työtöntä lisää

Saksa ja Ruotsi ja moni Euroopan maa on ratkaissut työttömyyden lyhentämällä työaikaa

Esim Ruotsin mallilla meillä olisi n 250000 työllistä enemmän , työllisyysaste 80 % ja työttömyys 5 % luokkaa

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Ja jos arkipyhät pistetään työpäiviksi niin se merkitsee, että tarvitaan vähemmän työvoimaa ja se taas merkistee n 150000 työtöntä lisää "

Jos liikkeiden aukioloaika kasvaa, kuinka se mielestäsi työvoimatarvetta vähentää? Arvelisin työtuntien määrän lisääntyvän, mutta mahtaako olla ay:n ensisijainen tavoite.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #6

Enpä usko, että henkilökunta lisääntyy, silä ei myynti kasva.

Ei ihmisten kulutuskyky kasva kun aukioloaika kasvaa

Ja jos kaupan myynti kasvaa niin se kulutus on muualta pois ja silloin vähennys tapahtuu muualta

Vapaa aukioloaika on suurten ketjujen etu, ketjut ajavat vapaata aukioloaikaa ja pienet itsenäiset kauppiaat vastustavat

Persut ovat tappamassaa pienyrittäjiä ja tuevat suuria monopoleja

Ja jos tarvitaan samaan myyntiin lisää henkilökuntaa, niin hinnat nousevat ja tavaramäärä laskee.

Todennäköisempää on, että työ jaetaan samalle henkilökuntamäärälle sillä myynti nykyaukioloaikoina pienenee ja resurssia siirretään uusille aukioloajoille

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #7

En usko liikkeiden aukiolon helatorstaina tappavan pienyrittäjiä yhtään sen enempää kuin muidenkaan päivien, jolloin kaupat saavat olla avoinna.

Liikkeet tietävät rahaa tulevan sisään sitä enemmän mitä enemmän putiikit pidetään avoinna. Johtuu siitä, että ostovoima kiertää ja ihmiset saavat tuloja työtuntien kasvaessa.

Talous ei ole nollasummapeli siten kuin ay-demarit propagoivat. Tässäkin asiassa ay puolustaa kuvitteellista kokoaikaista työaikaa tekevää työntekijäryhmää pätkätyöläisten, tuntityöläisten ja työttömien vahingoksi.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #8

Ei se nollasummapeliä olekaan, mutta kasvu syntyy vain jos työ lisääntyy .Mutta aukioloajat eivät lisää työtä eikä myyntiä,

Tuskinpa nuo pienkauppiaat aiheetta vastustavat aukioloaikojen laajentamista ?

He eivät varmaan ole ay-liikkeen edustajia ?

http://yle.fi/uutiset/sunnuntain_aukiolot_hiertava...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #9

Et taida pystyä vastaamaan miten helatorstain normaaliksi arkipäiväksi muuttaminen tappaa pienyrittäjät, kun liikkeiden avoinna pitäminen ensi viikon torstaina ei sitä tee. Osaatko vastata miten kahdeksan viikon kesäloman muuttaminen seitsemän viikon pituiseksi nitistää työntekijöiden jaksamisen?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #10

Kysymyshän onkin n 4000 tunnin jatkosta aukioloaikaan ja jatkuvan kolmivuorotyön ulottuminen kaupan alaan.

Viikon lyhenny lomaan vaikutta raskailla aloilla esim metsurin työaikaa pitsäi rajoittaa edelleen, sillä asa työ aiheutta sen, että harva selviä eläkeikään eikä juuri kukaan terveenä

Mutta vastaapa sinä esnin, miksi pienkauppiaat, siis en oikeat kauppiaat, vastustavat vapaata aukioloaikaa ?

Etkä osannut vastata siihenkään edustavatko pienkauppiaat ay-liikettä ?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Ja mitä pahaa siinä on, jos kauppias saisi itse päättää koska pitää kauppaansa auki? "

Heko heko.
Pienet yksityiset kauppiaat eivät pysty pitämään auki kuten isot kilpailijat. He eivät voi maksaa kaikkia lisiä henkilökunnalle. He joutuvat repimään tämänkin omasta selkänahastaan. Me asiakkaat kyllä voimme edes hieman muuttaa kaupassakäyntiämme vai onko se ihan välttämätön hupi?

Suurissa ostoskeskuksissa, jossa on sekä isoja että pieniä kauppiaita tuo halusi lopettaisi nuo pienet esim. vaikkapa kelloliikkeet.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kauppias kyllä tietää muilta kysymättä milloin putiikkinsa auki pitää. Parturini pitää liikkeensä kiinni maanantaisin ja tekee hommia lauantaina.

Tähän asti ay on valittanut tuntityöläisten liian vähistä työtunneista, mutta kun työtunteja tarjotaan, liitto haraa vastaan. Siitä huolimatta, uskon työntekijöiden haluavan enemmän työtunteja. Kyseessä ei siis ole työntekijöiden tarpeiden täyttämisen edistämisestä. Kyse on liiton oman edun valvonnasta ja neuvotteluoikeudesta kiinni pitämisestä toimimalla liiton jäsenten ja työntekijöiden edun vastaisella tavalla.

Pekka Heliste

Ei niitä henkilökohtaisia tunteja lisätä, kulut eivät saa nousta, joten samalla tuntimäärällä ne kaupat pidetään auki

Onhan sama täytetäänkö hyllyjä yöllä vai päivällä, jos henkilökuntaa on paikalla

Heli Kallinen

Toisaalta kauppojen aukioloaikojen vapautuminen voi olla perheellisille hankalaa. Sen myötä viikonloppu-ja iltatyöt lisääntyvät. Perheellisille jää vähemmän aikaa olla yhdessä perheen kanssa. Yksinhuoltajille muutos voi tuoda vaikeuksia lasten hoitopaikkojen järjestelyn kanssa, koska hoitopaikat eivät välttämättä ole auki iltaisin kovin myöhään, viikonlopuista puhumattakaan.

Myös työntekijöiden turvallisuus tulisi ottaa huomioon pidentyneiden aukioloaikojen seurauksena. Aukioloaikojen vapauttaminen ei välttämättä lisää työntekijöiden määrää, vaan entisten työntekijöiden työmäärää. Tällaisessa tilanteessa voisi toimia esimerkiksi vuokratyöntekijöiden (kuten opiskelijoiden) palkkaaminen.

Riskinä on, että vievätkö suuremmat kaupat laajemmilla aukioloajoillaan asiakkaat pienemmiltä kaupoilta. Eiköhän asiakkaat ehdi tehdä ostoksensa ilman juhlapyhien aukoloja. Ja myyjät tuskin osasivat varautua jatkuviin sunnuntaitöihin alalle lähtiessään.

Toimituksen poiminnat